Här hittar du information om kommunens bestämmelser kring skolkort för dig som går på gymnasiet.

Skolkort, resor i gymnasieskolan

Detta gäller för att få skolkort som gymnasieelev:

  • Du ska vara folkbokförd i Partille kommun
  • Du ska ha rätt till studiehjälp enligt studiestödslagen

Skolkortet gäller för dagliga resor mellan din bostad (folkbokföringsadressen) och skolan. Du har rätt till skolkort till och med vårterminen det år du fyller 20 år.

Du som är folkbokförd i Partille kommun

Alla elever som är folkbokförda i Partille kommun och går på ett gymnasium inom Göteborgsregionen* får ett skolkort. Det finns ett flertal olika skolkort och man får det kort som behövs för att man ska kunna ta sig från hemmet till skolan under dagtid. Detta gör att våra elever kan ha olika korttyper.

Partille kommun väljer att ge de elever som går ett nationellt program på Partille Gymnasium ett kort som även gäller i Göteborgs Stad. Detta för att underlätta för skolan vid aktiviteter såsom studiebesök.

Om du är folkbokförd i Partille kommun och går på en gymnasieskola utanför Göteborgsregionen har du möjlighet att ansöka om skolkort för dina dagliga resor (använd blanketten nedan).


Observera att du inte kan få både skolkort och inackorderingstillägg.

*Göteborgsregionen består av kommunerna Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungssund, Tjörn och Öckerö.

När gäller skolkortet?

Skolkortet gäller helgfria vardagar från klockan 4 till 19. Kortet är även giltigt under sport-, påsk- och höstlov.

Uppgradering av kort

Har du behov av att åka utanför dessa tider finns det ett fritidskort du kan köpa, "Periodkort Fritid 100 dagar", hos Västtrafik. För priser och mer information om dessa kort, se Västtrafiks webbplats.

Vid växelvis boende i olika kommuner utgår endast skolkort från den kommun som eleven är folkbokförd i. Om du önskar uppgradera ditt kort vänder du dig till Västtrafik. Mer information om Västtrafiks skolkort hittar du här.

Om kortet inte fungerar

Om ditt skolkort plötsligt slutar fungera vänder du dig till Partille kommuns kundcenter. Defekta kort byts ut utan kostnad och du får ett tillfälligt kort i väntan på ditt nya.

Borttappat kort

Om du tappat bort det eller blivit bestulet på ditt kort vänder du dig till Partille kommuns kundcenter för att beställa ett nytt. Du får då köpa ett nytt kort för 250 kronor som du betalar med kort eller via Swish. Det brukar ta mellan fem och sju dagar att få ett nytt kort och du får ett tillfälligt kort i väntan på ditt nya. Om du fått ditt kort stulet, glöm inte göra en polisanmälan.

Har du glömt ditt skolkort hemma får du bekosta resorna själv.

Om du byter skola eller flyttar till en annan kommun

  • Byter du skola inom Partille kommun eller Göteborgs stad behåller du ditt skolkort.
  • Om ditt skolbyte innebär att du behöver ett kort med annat giltighetsområde, kontakta utbildningsförvaltningen i Partille kommun via e-post kundcenter@partille.se.
  • Om du avbryter dina studier eller flyttar till en annan kommun är du inte längre berättigad till reseersättning från Partille kommun. Skolkortet kommer då att spärras. Kontakta din nya hemkommun för beställning av ett nytt skolkort.