Bli din egen chef i sommar! Genom Ung sommarföretagare får du möjlighet att förverkliga din affärsidé och driva eget företag i sommar. Till din hjälp har du drivna affärscoacher och mentorer.

Årets upplaga av Unga sommarföretagare har en tydlig förankring i det lokala näringslivet som stöttar projektet på olika sätt. Banken SEB i Partille stöttar ekonomiskt och föreningen Företagarna i Partille bidrar på bland annat genom mentorskap och bistår med lokalytor om man exempelvis behöver tillgång till en verkstad. 

Vägen till eget företagande

1. Drivhuset håller i utbildningen som börjar med en kick off. Där spånas idéer med hjälp av Drivhusets affärscoacher och de andra kursdeltagarna.

2. I nästa moment kommer din idé testas och vässas av erfarna företagare som fungerar som mentorer i projektet. 

3. I fas tre så är ditt företag igång och du börjar producera och marknadsföra din produkt eller tjänst. Du jobbar så mycket som du själv vill. Du har alltid möjlighet att bolla tankar med mentorerna eller affärscoacherna.

4. Slutligen blir det kick out där ni tillsammans summerar och utvärderar. Ditt företag avslutas också i företagarformen ung sommarföretagare. Men du får med dig masor av tips om du vill fortsätta att driva företaget.

Lön och ersättning

Som egen företagare tjänar du själv ihop dina pengar på det du säljer. Du får ingen ersättning från kommunen eller annat håll. Men din vinst (inkomster minus kostnader) som är under 19.670 kronor får du behålla. Du börjar betala skatt först efter att du har tjänat mer än 19.670 kronor. Drivhuset hjälper dig med skatteuträkning om ditt företag skulle gå med stor vinst.

Schema

Innan utbildningen drar igång samlas alla blivande sommarföretagare för ett informatinsmöte som hålls den 3 juni. Är du under 18 år måste du även ta med målsman.

Med start den 17 juni och två veckor framåt hålls fem obligatoriska utbildningstillfällen. Dessa är:

  • 17 juni, kickoff
  • 19 juni
  • 24 juni
  • 26 juni, idépitchning 
  • 28 juni, sista kursdagen

Kick out då hela projektet avslutas är den 16 augusti.

Stort intresse

Media, näringslivet i området och Partille kommun följer alltid Unga sommarföretagare med intresse. Bli därför inte förvånad om någon hör av sig till dig under sommaren och vill göra en intervju med dig angående ditt företag eller idé.